Corporate startups, eller å spinne ut nye satsinger i egne selskaper for å skape vekst i kjernen, kan være en spennende vekststrategi for etablerte selskaper. Flere store aktører i norsk næringsliv har allerede gjort dette – med stor suksess. Her har vi samlet 10 av dem, presentert i alfabetisk rekkefølge.
AION – Fra avfall til inntekt
I 2020 lanserte Aker Biomarine en løsning som resirkulerer plastmateriale fra maritim industri. Plastavfall fra blant annet not, trål og plastsekker gjøres om til plastpellets. Deretter brukes disse pelletene i produksjon av plastprodukter for bedriftsmarkedet, som for eksempel serveringsbrett, paller og handlekurver – til blant annet McDonalds. AIONs teknologiplattform kan også spore plastmaterialets reise, hele veien fra produksjon til bruk til resirkulering og reproduksjon.
Som en aktør som selv har tilgang på store mengder plastavfall fra maritim industri, kunne Aker Biomarine bli AIONs første leverandør. I tillegg kan løsningen gagne andre store industriselskaper som ønsker å redusere sine klimaavtrykk ved å gjenbruke plastmateriale.
Amoi – 25 ganger vekst for lokale butikker
Det har blitt vanskeligere å drive liten butikk. Økt netthandel, oppkjøp av store kjeder og effektene av en pandemi er bare noen av faktorene som gjør at stadig flere nisjebutikker har sett seg nødt til å stenge dørene. Likevel finnes det et marked for det små spesialbutikker tilbyr.
I 2020 lanserte Posten Norge e-handelstjenesten Amoi: En markedsplass på nett for de små butikkene. Med Postens kompetanse og logistikksystemer i ryggen kunne de tilby en tjeneste som gjorde det mulig å bestille varer fra mindre nisjebutikker og få dem levert på dagen. Slik kunne de hjelpe mindre nisjebutikker med å nå ut til et bredere publikum, samtidig som de skapte en ny inntektsstrøm for Posten-konsernet.
Amoi førte til enorm vekst for butikkene under pandemien. Tall fra november 2021 viste at tjenesten hadde skapt like mye verdi for butikkene på to uker som butikkene selv hadde skapt på et år.
Applied Autonomy – verdens første førerløse buss
Når det snakkes om fremtidens transportløsninger, omtales selvkjørende kjøretøy som en av tidenes største muligheter for å øke ressursutnyttelse og redusere miljøavtrykk og trafikkulykker. Allerede i 2017 lanserte Kongsberg Gruppen, i samarbeid gründer Olav Madland og Kongsberg kommune, Applied Autonomy: Verdens første selvkjørende buss.
Prosjektet har fått støtte fra blant annet Innovasjon Norge og omtales som en game changer innen bymobilitet.
Cognite – fra spinoff til enhjørning
Til tross for en økende digitalisering i de aller fleste bransjer, har olje- og gassindustrien manglet gode løsninger som gir mening for både algoritmer og mennesker. Da Aker lanserte programvaretjenesten Cognite i 2017, var det allerede høy etterspørsel for tjenesten innad i Aker-konsernet.
Som en massiv aktør innen olje og gass samlet konsernet inn store mengder data som de trengte hjelp til å ta i bruk. Cognites programvare tilgjengeliggjør, analyserer og visualiserer industrielle IoT-data, og kan for eksempel brukes til å optimalisere driften av en fabrikk eller en oljerigg gjennom datadrevet innsikt.
Cognite har ført til store besparelser i Aker-konsernet og tatt en tydelig posisjon i markedet for kunstig intelligens i industrisektoren – et marked som trolig vil vokse betydelig i fremtiden. Med en markedsverdi på 13 milliarder kroner er Cognite en bauta i sitt felt og en av få norske enhjørninger.
Finn.no – Schibsteds springbrett til digital suksess
Da 90-tallet gikk over i et nytt årtusen og internett endret store deler av samfunnet, så Schibsted en nedgang i papiraviser og med det: markedet for rubrikkannonser. Dermed måtte aviskonsernet tenke nytt, og dannet alliansen og nettsiden vis@avisen, som senere ble Finn.no. I dag er Finn.no Norges største markedsplass på nett for kjøp og salg av brukte småting, eiendom, bil, jobb, reise og mer.
Tjenesten satte startskuddet for Schibsted-konsernets inntog i den digitale økonomien. I dag er Finn.no blitt en av konsernet største inntektskilder, med 400 ansatte og en omsetning på 2,3 milliarder kroner.
Fremby – Data som bindeledd i en fragmentert verdikjede
I 2017 jobbet Reodor sammen med pukkselskapet Feiring med å utvikle Fremby; En tjeneste som kobler sammen hele verdikjeden i et anleggsprosjekt gjennom automatisk deling av nøkkeldata, med mål om å få bedre kontroll over ressurs- og energibruk.
Som en del av bygg- og anleggsbransjen, en bransje som står for 40% av verdens totale klimagassutslipp, kan Fremby med sin teknologiske løsning bane vei for en datadreven overgang til fossil- og utslippsfrie byggeplasser med høyere kapasitetsutnyttelse.
Helthjem – Dør til dør, 13 millioner ganger
Etter en kraftig nedgang i papiravisdistribusjon, satt Schibsted igjen med et landsdekkende distribusjonsnettverk uten noe å distribuere. Etter å ha observert en økning i nett- og brukthandel, fant Schibsteds distribusjonskonsern ut at de kunne bruke sitt daglige distribusjonssystem for aviser til å hente og levere pakker på dørene til folk.
Siden lanseringen i 2017 har Helthjem vokst til et selskap med 110 ansatte og 416 millioner kroner i omsetning i 2020. I 2021 kunne selskapet skilte med 13,4 millioner leverte pakker. I dag tilbyr Helthjem sømløs pakkedistribusjon gjennom tjenester som Tise, Finn.no, og et stort utvalg nettbutikker.
Hyre – Nordens ledende bildelingstjeneste
Å eie sin egen bil er ikke lenger det åpenbare valget når det kommer til bilhold. Dette hadde Møller Mobility Group observert allerede i 2017, da de startet bildelingstjenesten Hyre. Gjennom sin unike teknologiplattform har Hyre skapt en friksjonsfri bildeingstjeneste, som fjerner behovet for å eie egen bil i byområder uten tilgang på parkering.
I dag har Hyre skalert til Nordens ledende bildelingstjeneste. Med 33 ansatte og 92 millioner kroner i omsetning har tjenesten blitt en solid inntektskilde for Møller-konsernet, og tatt en ledende posisjon som leverandør av moderne mobilitetstjenester.
Mimiro – Datadrevet landbruk
Norsk landbruk har lenge hatt et stort behov for utslippsreduksjon, effektivisering og forsterket konkurransekraft. I 2018 lanserte Tine og Felleskjøpet tjenesten Mimiro, som kan bidra til å optimalisere bøndenes arbeidsprosesser gjennom dataanalyse.
Data som bøndene tidligere har lagret i systemer som ikke kan brukes til deres behov, kan nå hjelpe bøndene å kontinuerlig forbedre produksjonen sin gjennom enkle brukergrensesnitt. Dette gjør det lettere å for eksempel holde oversikt over buskap og helsestatus på hvert individ i besetningen, eller loggføre og holde oversikt over skiftarbeid. Slik kan Mimiro tilrettelegge for en mer bærekraftig og effektiv matproduksjon.
Tjenesten, som vant Landbrukets innovasjonspris i 2019 og ble verdsatt til 380 millioner kroner samme år som den ble lansert, jobber også med å bygge en dataplattform og maskinlæringstjenester som gjør det mulig å dele og gjenbruke høykvalitetsdata i landbruksindustrien.
Vipps – Enkel betaling i kampen mot tøff konkurranse
Siden DNB lanserte Vipps i 2015 har tjenesten blitt det åpenbare valget når det kommer til sømløs mobilbetaling av mindre summer. Det som opprinnelig startet som en betalingsapplikasjon for vennebetaling mellom privatpersoner, har i dag strukket seg til bedriftsmarkedet, og gjort det enklere for blant annet små bedrifter og foreninger å ta betalt for varer og tjenester.
I 2017 spant tjenesten ut i et eget selskap. Slik kunne de vokse og utvikle seg uavhengig av DNB, samtidig som flere banker kunne benytte seg av tjenesten. I dag har Vipps 11 millioner brukere og 330 000 bedriftskunder i Finland, Danmark og Norge, og har blitt en av de største digitale lommeboktjenestene i Europa etter at de slo seg sammen med MobilePay og Pivo.
Vil du lære mer om corporate startups og corporate venture building?
Nå kan du laste ned den digitale utgaven av rapporten vår «Corporate Venture Building – Norges neste vekstvertikal?» her. Her kan du lese mer om disse 10 eksemplene, intervjuer med grunnleggerne av blant annet Hyre og Helthjem og få gode tips til hvordan du og din bedrift kan lykkes med corporate venture building.
Hvorfor gir tjenesteinnovasjon mer bærekraftig vekst og høyere margin, og hvordan går du frem?
Se opptak av webinaretHva er egentlig no-code, og hvorfor bør ditt selskap ha dette verktøykassen?
Se opptak av webinaret