Corporate venture building, corporate startups, corporate spinoffs. Mye omtalt, mye oppsøkt og definitivt et av samtidens buzzwords innen innovasjonsfeltet. Men hva er det egentlig – og hvorfor er det noe å satse på?
Det er ingen enkel sak å drifte store selskaper og konserner. Jo større selskapene blir, desto større blir systemene, strukturene – og flaskehalsene. Og når man må gjennom det som kan føles som et endeløst hav av byråkrati bare for å få testet en prototype på en idé, ja da er det fort gjort å gi opp.
Corporate venture building handler om å innovere i store selskaper, men på en måte som gjør at dette havet av byråkrati kanskje reduseres til en liten innsjø bestående av en håndfull beslutningstakere, som gir innovatørene muligheten til å spinne fortere.
Nye perspektiver
Verden endrer seg nemlig raskt. Ny teknologi gir nye muligheter, nye generasjoner gir nye vaner og preferanser, samtidig som vitenskapen stadig forteller oss at vi er nødt til å leve grønnere og mer sirkulært. Skal man overleve som stort selskap er man nødt til å henge med i svingene.
Det er imidlertid ikke alltid like lett. Har man brukt årevis på å sette opp etablerte strukturer som passer perfekt inn i én type verdikjede og spesialisert seg på ett spesifikt marked, kan det være vanskelig å løfte blikket og snu på hælen. Da trenger man nye perspektiver – for eksempel fra en gründer.
Urettferdige byggeklosser
Reodor startet på bakgrunn av spørsmålet: «Hva skjer om du tar verktøykassa til de store selskapene, og gir den til en gründer som prøver å gjøre en forskjell?» I mange tilfeller vil svaret være corporate venture building. For selv om store selskaper noen ganger kan sitte fast i egne systemer og strukturer, sitter de som regel også på en hel haug av ressurser og kunnskap – eller urettferdige byggeklosser, som vi liker å kalle det i Reodor.
Disse urettferdige byggeklossene gjør at store selskaper potensielt kan være mye bedre rigget for å starte nye selskaper enn en gründer med en idé – om de bare kommer seg forbi de største barrierene for å eksperimentere, høste harde data og ta mer informerte beslutninger, raskere.
Ved å kombinere sultne og raske gründere med de urettferdige byggeklossene til store selskaper, og i tillegg la dem innovere på utsiden av selskapet, uten frykt for å forstyrre etablerte prosesser og systemer, har man alle forutsetninger for å lykkes med corporate venture building.
Vil du lære mer om corporate venture building, og hvordan flere store selskaper har funnet nye vekstvertikaler gjennom å bygge på utsiden? 22. juni lanserer vi rapporten «Corporate venture building – Norges neste vekstvertikal?», og inviterer til lansering på Hammerhai i Oslobukta. Her samles noen av næringslivets mest erfarne mennesker og miljøer for samtaler, erfaringsdeling og mat og drikke fra Mike’s Corner. Meld deg på her!
Hvorfor gir tjenesteinnovasjon mer bærekraftig vekst og høyere margin, og hvordan går du frem?
Se opptak av webinaretHva er egentlig no-code, og hvorfor bør ditt selskap ha dette verktøykassen?
Se opptak av webinaret