Lauris Muzikants har vært ambassadør for Lean Startup og jobbet med innovasjon i både If/Volvia, DNB og Telia. Nå er han tilbake i If Skadeforsikring, hvor han jobber med forretningsdesign. Møt denne rundens etappeholder i innovatørstafetten!
Hva er innovatørstafetten?
Innovatørstafetten er en intervjuserie i stafettformat som sendes til folk som jobber med produkt- og forretningsutvikling. Det finnes så mange fine og flinke folk som jobber med faget, som vi gjerne skulle visst mer om. Med denne intervjuserien vil vi gi litt oppmerksomhet til disse – og få med oss litt lærdom i samme slengen.
Hva jobber du med?
Akkurat nå er jeg fungerende leder av avdelingen Business Design & Service Design. Min jobb er å bidra med og muliggjøre utvikling av fagkompetanse til organisasjonen, og tilrettelegge for utvikling av både enkeltpersoner og team. Som leder jobber jeg for tiden med å designe et kompetanseløft innen strategidesign, forretningsdesign og eksperimenter gjennom hele forretningsmodellen, noe som vil være et større steg i januar.
Hvor lenge har du jobben med innovasjon?
I rundt 12 år. Jeg mener det startet da Volvia Insurance jobbet med hypoteser og eksperimenter for både å forbedre og innovere nærmere visjonen om en kontakt for kunden.
Hvor i innovasjonsprosessen synes du det er mest spennende å jobbe, og hvorfor?
Dette med systemtenking er spennende. Å jobbe med å få de ulike delene til å fungere sammen for å skape en bedre helhet. Jeg har lært at det ofte handler om antagelser som styrer hvordan vi leder virksomheter generelt, og spesielt hvordan vi leder innovasjon. I tillegg er det utrolig gøy å spre innovasjonen til de som ellers ikke ville hatt råd eller mulighet, men som faktisk drar nytte av det. Kort sagt – å demokratisere genialitet.
Fortell om din største lærdom innen innovasjonsfeltet.
Å, jeg har lært så mange viktige ting, så det er vanskelig å velge. Kanskje det at det er så få ideer som virkelig blir til noe. Jeg har lært å tåle at en idé ikke overlever, og å bruke velprøvde metoder som øker sjansene for suksess.
Er det noe du har lyst til å lære mer om fremover? I så fall hva?
Jeg har alltid blitt inspirert av å finne og teste nye perspektiver på tidligere vanskelige problemer, som kan åpne for gjennombrudd. Så jeg kunne tenke meg noen nye nyttige perspektiver som kan åpne for gjennombrudd for mer og bedre innovasjon.
Fortell om en kul case du har sett som inspirerte deg.
Care by Volvo. Før denne abonnementsmodellen solgte Volvo faktisk ikke direkte til forbrukerne. De har tatt en posisjon som muliggjør raskere feedback mellom design og kunde, litt slik programvareutvikling har vært i mange år. Care by Volvo er inspirerende fordi de har en historie som går utover produktinnovasjon, er ambisiøs, og endrer flyt og inntektsstrømmer i flere og flere deler av økosystemet.
Kan du anbefale en bok/podkast/blogg/dokumentar du har latt deg inspirere av? Hvorfor likte du denne?
Boken «Testing Business Ideas» av David Bland og Alex Osterwalder. Uansett hvilket eksperiment du har tenkt å gjøre, får du praktiske tips om minst ett eksperiment som du kan gjøre før for å lære raskere, og minst ett eksperiment som du kan gjøre for å skape sterkere bevis for store investeringsbeslutninger. Jeg anbefaler også å se noen av Tom Chis talks på youtube. Den tidligere Googel X-eren lærer bort kultur for læring, og rask prototyping i alt fra ledelse til forretningsmodellutvikling. Overraskende hands-on. Jeg følger også John Cutlers blog, The Beautiful Mess, og Jeff Gothelfs blog.
Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?
Jeg vil sende stafettpinnen til Israr Kahn. Han er en fin fyr og en av gründerne i Aprila Bank. En interessant ting med Israr og Aprila, er at de snakker åpent om hva de har lært av det de har gjort. Det hadde vært interessant å lese Isrars svar på hvorfor de er så åpne om sin læring, fordi jeg ikke vil tro at det er tilfeldig.
Hvorfor gir tjenesteinnovasjon mer bærekraftig vekst og høyere margin, og hvordan går du frem?
Se opptak av webinaretHva er egentlig no-code, og hvorfor bør ditt selskap ha dette verktøykassen?
Se opptak av webinaret