Denne rundens mottaker av stafettpinnen jobber blant annet med å lede og videreutvikle innovasjonssystemet i en av Norges største banker, og har jobbet systematisk med innovasjon i 10 år – både som leder og som innovatør. Møt Turid Helene Ødegård, leder for Channels & Innovation i DNBs personmarked.
Hva jobber du med?
Jeg er leder for en seksjon som heter Channels & Innovation, som blant annet innebærer at jeg har et ansvar for omnikanalstrategi og felles kanalopplevelse for kundene. I tillegg har jeg noen andre ansvarsområder som går mer på kanalutvikling, demand management og porteføljestyring.
Innovasjon og forbedringer er sentralt i mitt ansvarsområde, og det omfatter blant annet å drive innovasjonsarbeid i personmarkedet, forbedring av eksisterende tjenester, samt kartlegging og utvikling av nye, i samarbeid med andre deler av organisasjonen.
Jeg har rollen som innovation manager for personmarkedet, og jobber med å videreutvikle og drive personmarkedets innovasjonssystem – et system for å jobbe systematisk med innovasjon innad i personmarkedet, men også som arbeidsmetode for hele DNB. I tillegg har vi en forbedringsportal hvor vi mottar og forvalter innspill og ideer til forbedringer som kommer fra hele organisasjonen i personmarkedet, i stor grad fra de som sitter i kundefront.
Hvor lenge har du jobbet med innovasjon?
Har interessert meg for – og jobbet mer eller mindre systematisk med innovasjon i 10 år. Jeg fikk øynene opp for Finn.no sin Finn Opp-satsning for 10-12 år siden, og har jobbet stadig mer fokusert med innovasjon siden da.
Hvor i innovasjonsprosessen synes du det er mest spennende å jobbe, og hvorfor?
Har nok mest energi i idé og konseptutviklingsfasen. Forstå trender og kundebehov og så jobbe ut ideer og konsepter som kan løse behov og som vi kan utvikle videre, det synes jeg er veldig spennende.
Fortell om din største lærdom innen innovasjonsfeltet.
Fokus på bevis og ikke minst brukerinvolvering har satt seg godt i meg. Og herunder – don’t fall in love with your idea. Det er vanskelig, men så viktig. Jeg har veldig sansen for å sette en deadline for læring, rask ideutvikling og konseptualisering, som testes – for så å bruke læringen til å kjøre nye iterasjoner og bygge videre på faktisk innsikt. Googles Designsprint er et supert rammeverk for det.
Er det noe du har lyst til å lære mer om fremover? I så fall, hva?
De siste årene har det blitt mer ledelse, og ikke minst etablering av prosesser og system for å drive innovasjon mer systematisk. Det er både spennende og utfordrende i en stor organisasjon som DNB. Endringsledelse er nok et tema under dette som jeg kunne tenke meg å lære mer om, og ikke minst det å kjøre gode eksperimenter – alt fra å etablere gode hypoteser, få testet de så live som mulig, for så å kjøre hyppige iterasjoner for å kunne utvikle gode verdiforslag og forretningsmodeller. Hvordan man lykkes godt med det i store organisasjoner er både viktig og utfordrende læring.
Fortell om en kul case som inspirerte deg.
Jeg synes jo Vipps fortsatt er en kul case som løser et veldig konkret behov jeg som kunde har – om enn ikke så nytt lenger.
En nyere variant – om ikke så banebrytende, men kult og høyst funksjonelt, var vinglassene med lokk som ble solgt på Over Oslo. Ikke til inspirasjon nødvendigvis – men de løser en konkret utfordring.
Kan du anbefale en bok/podkast/blogg/dokumentar du har blitt inspirert av? Hvorfor likte du denne?
Jeg liker podkastene til Shifter og Stormkast, her er det jevnlig mye bra – både i form av temaer og intervjuobjekter. 11FS har en del gode oppdateringer, gjerne med fokus på bank/finans som jeg trekkes mot.
Jeg ble som sagt også veldig inspirert av Google DesignSprint for noen år tilbake, og liker boken som et nyttig oppslagsverk og inspirasjonskilde. Man trenger ikke følge oppskriften slavisk, men jeg har brukt dette i flere variasjoner – og også slavisk – opp gjennom årene.
Jeg har også sansen både for bloggen, verktøyene og bøkene til Strategyzer. Også dette er veldig hensiktsmessige oppslagsverk for oss som jobber med innovasjon.
Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?
Jeg vil gjerne sende stafettpinnen videre til Christian Søgaard, nå CEO i NoA Consulting Norway. Han og jeg jobbet sammen i Bekk Consulting for mange år siden, og drodlet mye om innovasjon da. Han har gjort mye spennende både innenfor dette og andre ting siden – og har helt sikkert mye spennende å komme med.
Hva er innovatørstafetten?
Innovatørstafetten er en intervjuserie i stafettformat som sendes til folk som jobber med produkt- og forretningsutvikling. Det finnes så mange fine og flinke folk som jobber med faget, som vi gjerne skulle visst mer om. Med denne intervjuserien vil vi gi litt oppmerksomhet til disse – og få med oss litt lærdom i samme slengen.
Hvorfor gir tjenesteinnovasjon mer bærekraftig vekst og høyere margin, og hvordan går du frem?
Se opptak av webinaretHva er egentlig no-code, og hvorfor bør ditt selskap ha dette verktøykassen?
Se opptak av webinaret