For Christopher Henriksen handler design om å løse problemer, og forstå hvordan ting henger sammen. Det gjør han blant annet ved hjelp av det han kaller datadrevet design.
Christopher er designer, en tittel som kan bety litt av hvert. I hans tilfelle handler det om å jobbe på brukersiden av prosjektene, og bruke design som verktøy for å innfri behovene til de som skal bruke tjenesten, på best mulig måte.
– Jeg jobber ofte med å konkretisere ting og gjøre det testbart, slik at vi kan finne svar på det vi lurer på, eller oppdage noe nytt om tjenesten vi prøver å utvikle, sier han.
Det kan bety å teste et konsept ved hjelp av et storyboard med strekmenn, eller lage en digital prototype, av for eksempel en app. Gjennom prototypene tilegner han seg informasjon av både kvalitativ og kvantitativ art. Sistnevnte bruker Christopher til å arbeide med det han kaller datadrevet design.
– Datadrevet design gjør det mulig for oss å ta avgjørelser basert på data fremfor antagelser. Hvordan brukerne navigerer rundt i tjenesten, hvilke funksjoner de bruker, og hva som kanskje burde fjernes av funksjonalitet, sier han.
Christopher jobber blant annet med å utvikle en tjeneste, som handler om smartlading av elbiler. Der er han innom de aller fleste prosessene i prosjektet, slik at han best mulig kan løse problemene som oppstår med brukeropplevelsen underveis.
– Folk kan for eksempel bli forvirret hvis tilkoblingen til bilen feiler. Da må jeg se på hvordan vi får vite om feilen, hvordan vi informerer brukeren om det, og hvordan vi løser problemet på best mulig måte, sier Christopher.
For å finne ut av det må han snakke med folk. Både rutinerte brukere, de som ikke vet noe særlig om tjenesten fra før, og fagfolkene bak selve smartladingsteknologien.
– Jeg er jo nødt til å forstå hvordan ting henger sammen. Jeg må forstå problemet både fra brukerens side, og fra vår side, og hva vi kan og ikke kan gjøre for å løse det. Det synes jeg er spennende som designer, å ta imot rammer og restriksjoner med åpne armer, sier han.
Christopher har vært med i Reodor fra begynnelsen. Her har han bidratt til å bygge en bedriftskultur som, i likhet med designprosessen hans, oppmuntrer til å forstå hvordan ting henger sammen.
– Vi er et team hvor alle er dritgode på et eller annet, men hvor vi også er generalister som forstår hverandres fagområder. Også har vi en kultur for å lære om ting man ikke kan så mye om. I tillegg har alle lov til å mene noe om absolutt alt, og det synes jeg er veldig bra. Det bygger en kultur hvor man viser frem ting tidlig, og er uredd og åpen for feedback, sier designeren.
Christopher har en mastergrad i visuell kommunikasjon fra Kingston University i England. Da han begynte på designstudiet, tok det ikke lang tid før han fant ut at det var den digitale delen av designfaget som appellerte mest.
– Sikkert litt påvirket av at jeg er nerd av natur. Jeg har alltid vært interessert i teknologi og bygget PCer og holdt på med sånne ting, sier han.
Når Christopher ikke løser problemer gjennom design, har han noe han selv omtaler som en litt sær og unik hobby. Han kjører flysimulator.
– Min yoga, min meditasjon, er å sitte på kontoret i leiligheten og late som jeg flyr, og lære meg ting som jeg antageligvis aldri kommer til å få bruk for, ler han.
Flysimuleringen foregår på en PC, hvor Christopher manøvrerer med mus, tastatur, og et brett med knapper og spaker laget for musikkproduksjon.
– Helt gal er jeg ikke, jeg har ikke bygget en fullskala flysimulator, men etter hvert som tiden har gått har det kommet til flere knapper og mer utstyr, og mesteparten av det ikke laget for flysimulatorer. Da får man brynet seg litt på teknologibiten, koding og å få ting til å funke, sier han.
Sjekk ut Reodor på LinkedIn for å få jevnlig, faglig påfyll.
Hvorfor gir tjenesteinnovasjon mer bærekraftig vekst og høyere margin, og hvordan går du frem?
Se opptak av webinaretHva er egentlig no-code, og hvorfor bør ditt selskap ha dette verktøykassen?
Se opptak av webinaret