– Reodor har jo lenge hatt en ambisjon om å bygge en portefølje med corporate startups. Nå er vi i en finansiell posisjon hvor vi kan ta større risiko sammen med kundene våre – og vil i større grad jobbe for eierskap enn konsulenthonorar, sier Vegard Dypås Hansen, strategisk rådgiver i Reodor.
Corporate startups, corporate ventures eller joint ventures. Kjært barn har mange navn, som Vegard selv sier. Kort forklart handler det om å hjelpe store selskaper å innovere i nye markeder. Å lage innovasjon i et stort, etablert selskap kan nemlig være en utfordring.
– Det er mye på grunn av måten virksomhetene er organisert på. Etablerte virksomheter har alt det startups ønsker å skape, men samtidig er alt optimalisert for å drifte det eksisterende. Tradisjonell beslutningstaking, organisasjon og IT-infrastruktur bremser motivasjon og kreativitet for å tenke nytt, som igjen bremser eksperimentering og læring, som igjen bremser muligheter for å skape ny kundeverdi og vekst, sier han.
Med corporate startups har man imidlertid muligheten til å kombinere det beste fra begge verdener. Det gjøres ved å danne sterke og autonome gründerteam fra utsiden, som også har tilgang på alle ressursene og byggeklossene som kommer med et etablert selskap.
Ti år med innovasjon
At det var nettopp Vegard som fikk jobben med å lose Reodor inn i Corporate Startups er kanskje ikke så rart. Før han kom til Reodor, har han jobbet utelukkende med innovasjon i store selskaper, med en fartstid på intet mindre enn ti år.
– Jeg fikk øynene opp for innovasjon i 2007. Da studerte jeg entreprenørskap på Bond i Australia, også kom jeg over en bok som het «The Four Steps To Epiphany» av Steve Blank, med 48 steg med ulike hypoteser for hvordan man bygger et selskap eller et produkt. Jeg synes det var kjempefascinerende at det fantes en strukturert prosess for å utforske nye ideer, hvordan man tester dem og hvordan man får konkret feedback i markedet, sier han.
Fascinasjonen førte til Gründerskolen i Shanghai og en mastergrad i innovasjon, som Vegard senere har fått bruk for i store selskaper som TietoEvry og DNB. De siste 8-9 årene har han fokusert arbeidet sitt rundt nettopp corporate innovation. Før han begynte i Reodor i fjor høst, sa han imidlertid opp stillingen som Head of Innovation Ecosystem i DNB, for å gå Norge på langs.
Må fylle livet med litt eventyr
– Jeg gjorde det ganske bra på aksjemarkedet under pandemien, så da fant jeg ut at jeg trenger jo egentlig ikke jobbe, sier han.
Dermed gikk turen opp til Finnmark, for en tre ukers skitur i tussmørke. Deretter reiste han sørover, og gikk rett og slett fra Lindesnes til hjembyen Båtsfjord i Finnmark.
– Man må finne ut hva man har lyst til å gjøre i livet, og man lever jo bare så og så lenge. Så jeg har troen på å skape ett og annet eventyr som bryter med hverdagen, sier han.
Hvorfor gir tjenesteinnovasjon mer bærekraftig vekst og høyere margin, og hvordan går du frem?
Se opptak av webinaretHva er egentlig no-code, og hvorfor bør ditt selskap ha dette verktøykassen?
Se opptak av webinaret